“Leuven '68"” is een vierde historische documentaire in een reeks, na “De Brand van Leuven” (2014), “Leuven Autovol & Autovrij” (2015) en “De Leuvense Scene”(2016). Ieder van deze films belichten een belangrijk aspect van de Leuvense geschiedenis. De thema’s en onderwerpen die aan bod hebben zijn Leuvens, maar iedere film heeft tegelijk ook een brede nationale relevantie. De films hebben ook gemeenschappelijk dat ze uniek, vaak ongezien beeldmateriaal uit talloze officiële en privé-archieven ontsluiten naar een breed publiek.
De filmreeks is een nevenproject van filmvereniging Fonk vzw, gekend van o.m. Cinema ZED, DOCVILLE, Dalton Distribution en Kortfilmfestival (www.fonk.be)
DVD's van onderstaande films zijn te koop in alle reguliere fysieke dvd-shops (Fnac, Standaard Boekhandel,...) en online shops (Bol.com, Proxis, ...) of in de eigen webshop van Fonk vzw: www.daltonshop.be
De Leuvense Scene (2016)
Deze documentaire film (1u 43min) schetst een portret van de muziekscene in Leuven van de vroege jaren ’70 tot de vroege jaren ’80. Aan de hand van een reeks interviews, afgenomen door Jan Delvaux, met muzikanten, producers, cafébazen, managers en organisatoren reconstrueren we die memorabele jaren. Jaren die later van grote betekenis zullen blijken voor de Vlaamse pop en rock
Leuven Autovol & Autovrij (2015)
Deze rijkelijk van historische beelden voorziene film (42 min) schetst het verhaal van bijna anderhalve eeuw stedelijke mobiliteit en meer bepaald op het effect van massaal autoverkeer op het uitzicht en infrastructuur van de stad. De evoluties doorheen de jaren, van autovrij naar autovol en dan opnieuw richting autovrij, is de rode draad in een film die verder barst van de historische feiten en weetjes over Leuvense auto’s, trams in Leuven en nog veel meer.
De Brand van Leuven (2014)
Eind augustus 1914 werd Leuven het slachtoffer van blinde oorlogsrazernij. Zowat het hele centrum van de stad werd systematisch vernield door de Duitse bezetter. In “De Brand van Leuven” vertelt oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx hoe het zover is kunnen komen en wat de motieven waren voor deze vreselijke misdaad, die niet alleen in eigen land, maar ook internationaal voor grote verontwaardiging zorgde.